logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

budyń :)

Budyń.pl
Pyszny budyń

Czwartek, 14 sierpnia 2008
Budyń

* Budyń
* Smaki budyniu
* Przepis na budyń
* Deser dla dorosłych
* Przepisy budyniowe
* Budyń w kuchni

Budyń to inaczej kisiel mleczny. Budyń jest przyrządzany zazwyczaj na bazie mleka ale niekiedy również na bazie soku owocowego. W skład proszku z którego przygotowywany jest budyń wchodzi mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana. Budyń podawany jest zazwyczaj z dodatkiem cukru. Mamy różne smaki budyniów, na przykład budyń waniliowy, budyń czekoladowy, budyń śmietankowy, budyń kokosowy. Wszystko zależy od tego jakim aromatem uzupełniony jest skład podstawowy proszku budyniowego. Budyń waniliowy możemy podawać na deser polany sokiem malinowym albo przecierem owocowym, na przykład truskawkowym.

Budyń najczęściej przygotowuje się z gotowych półproduktów sprzedawanych w torebkach. Aby budyń był dobry wystarczy mieć pół litra mleka. Z tej ilości mleka odlać około pół szklanki i w niej wymieszać proszek z którego będziemy robić budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek na budyń. Gotujemy około minuty ciągle mieszając. Musimy starannie mieszać gdyż budyń lubi się przypalić i wtedy nie będzie dobry. Gdy już się ugotuje wylewamy go do miseczki. Miseczka musi być wcześniej opłukana zimną wodą. Budyń możemy również przygotować na zimno bez gotowania. W sklepie można kupić tego typu budyń w proszku. Przygotowanie tego budyniu jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wodę i wlać do szklanki około stu siedemdziesięciu pięciu mililitrów. Potem wsypujemy budyń w proszku i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Odstawiamy taką mieszaninę na około trzy minuty i już możemy delektować się wspaniałym smakiem budyniu. Budyń jest wspaniały.

http://www.budyń.pl/

Wasze komentarze