Cholesterol

Uwaga, miażdzyca!

Cholesterol jest ważną substancją występującą praktycznie w każdej komórce naszego ciała. Dzięki niemu jest możliwa synteza hormonów kory nadnercza i hormonów płciowych. Cholesterol uczestniczy w wytwarzaniu kwasów żółciowych, używanych do trawienia tłuszczów, oraz wielu innych ważnych dla organizmu substancji. Stanowi dwie trzecie suchej masy mózgu. Występuje w powiązaniu z białkami w postaci lipoprotein o małej gęstości LDL („zły” cholesterol) lub lipoprotein o dużej gęstości HDL („dobry” cholesterol”). 60-80% cholesterolu znajdującego się w organizmie człowieka wyprodukował sam organizm, natomiast pozostała ilość pochodzi z pożywienia. Osoby o nadmiernym stężeniu cholesterolu we krwi należą do grupy o podwyższonej zachorowalności na miażdżycę. Przyjmuje się, że maksymalne dzienne spożycie cholesterolu nie powinno być większe niż 300 mg.