Flawonoidy

Opis

Flawonoidy (zaliczane do polifenoli) są to naturalne barwniki roślinne, które wykazują właściwości antyutleniające (zmniejszają ilość wolnych rodników). Występują głównie w warzywach i owocach, a ich ilość zależy w bardzo dużym stopniu od czynników środowiska - temperatury, nasłonecznienia, a także stopnia dojrzałości rośliny. Bogatym źródłem falwonoidów są również używki, takie jak herbata, kakao, wino, poza tym występuje w orzechach, nasionach i przyprawach.

Biologiczne właściwości tych związków, takie jak działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe wynikają z faktu, że związki te zmniejszają tworzenie i uwalnianie wolnych rodników. W konsekwencji działają ochraniająco na układ naczyniowy (uszczelniają naczynia krwionośne, przez co zmniejszają odkładanie cholesterolu w ich ścianach), obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, regulują czynność serca i działają ochraniająco na antyoksydacyjne witaminy C i E.

"Leczniczą" aktywność tych związków już dawno zauważyli naukowcy analizując zapadalność na choroby serca we Francji, gdzie spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu jest duże. Stwierdzono, że stosunkowo mała ilość zawałów w tym kraju związana jest z dużym spożyciem czerwonego wina, które jest bogate w opisywane substancje, nazwano to "paradoksem francuskim" (French Paradox). Zbadana aktywność przeciwutleniająca flawonoidów czerwonego wina przewyższa działanie w tym kierunku witaminy E.