logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Gluten

Opis

Gluten jest białkiem (właściwie kompleksem białkowym), który występuje w ziarnach tzw. "zbóż chlebowych" - m.in. pszenica, żyto, jęczmień. Na uwagę zasługuje z powodu wrodzonej choroby, polegającej na nietolerancji jednego ze składników glutenu - gliadyny. Choroba ta to celiakia, inaczej nazywana chorobą trzewną. Objawami spożycia glutenu przez osoby z nietolerancją są biegunka i utrata masy ciała, po dłuższym czasie prowadzące do wyniszczenia. Leczenie polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających gliadynę i zastąpienie ich przetworami ryżu, kukurydzy, soi.

Taki sam rodzaj diety jest wskazany u dzieci do 10 miesiąca życia, jako profilaktyka opisanej choroby. Prawdopodobnie brak w diecie niemowląt glutenu, zapobiega wytworzeniu przeciwciał, które są bezpośrednią przyczyną wystąpienia dolegliwości.